Prvostepena presuda u predmetu Dušan Ćulibrk

15.08.2022, 16:03

Sud Bosne i Hercegovine je 15.8.2022. donio i javno objavio prvostepenu presudu u predmetu Dušan Ćulibrk – S1 1 K 038748 21 Kri, kojom je optuženi Dušan Ćulibrk oglašen krivim da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. u vezi s članom 22. Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Sud mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju od 20 (dvadeset) godina.

Optuženi Dušan Ćulibrk oglašen je krivim što je u toku ratnog stanja u Bosni i Hercegovini, za vrijeme oružanog sukoba između vojske i policije Srpske Republike BiH, a potom Republike Srpske i Armije Republike Bosne i Hercegovine, u općini Bosanska Krupa, u periodu od jula do septembra 1992. godine, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava policije pri Stanici javne bezbjednosti Bosanska Krupa, na području općine Bosanska Krupa, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, pri tome kršeći odredbe zajedničkog člana 3. Ženevskih konvencija od 12.8.1949. godine, na način da je, kao saizvršilac, učestvovao u ubistvu 51 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Protiv ove presude dozvoljena je žalba vijeću Apelacionog odjeljenja Suda BiH u roku od 15 (petnaest) dana od prijema pismenog otpravka iste.

Nakon izricanja prvostepene presude, vijeće je prema optuženom odredilo mjeru pritvora, zbog postojanja opasnosti od bjekstva.